En blodig historia..

Jag läste i Aftonbladet om att Freddy blev framröstad till Lucia på sin skola men inte får vara det för att rektorn sätter stopp. Jag själv skulle faktiskt -helst- se en kvinna som lucia, men vad gör det om det är en kille? Kan det bli dåligt eller vadå? Det tror jag inte.
I Sverige har Lucia blivit en ljushårig och blåögd (Vilket jag tycker är förjävligt och fult då den riktiga Lucia var svarthårig och ljusen i kronan sken upp henne. Våran svenska lucia blir alldeles för ljus! (Inget fel med blondiner i allmänhet)).

Kan folk ens historien om Lucia? Det är inte direkt en vacker historia.. Hon föddes ca 283 i Syrakusa i Sicilien i en rik familj. Hennes mor lovade bort henne men Lucia bad till Gud att han skulle hjälpa henne. Modern blev då svårt sjuk i blödarsjuka och de båda vallfärdade till helgonet Agatas grav. När de väl kom fram ska helgonet ha uppenbarat sig och sagt: "Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!". Då modern blev frisk lovade hon Lucia att hon inte behövde giftas bort, men friaren blev kränkt och angav henne för kejsaren Diocletianus.

Lucia blev arresterad och torterad men förlorade inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, fryste spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I sin desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen. Legenden säger också att hon innan sin död ska ha slitit ut sina båda ögon och sänt dem till sin trolovade. Guds moder gav henne dock ett par nya och ännu vackrare ögon. Så det röda bandet hon bär motsvarar Blod och Ljusen hon bär i håret motsvarar Hopp.


------

Så... Om vi kan göra Lucia till ljushårig och blåögd, varför inte också kille? Det gör väl inget? Tss.. skrattretande.

Åsikter

Säg din mening!

Du heter?
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback